A tápláléklánc legalján

Pörböly, 2013. július 27. -- Úgy tartják, hogy a gemenci erdő változatos növény- és állatvilágát a kisvasútról is jól meg lehet ismerni. Zakatolás az erdőben, madármegfigyelés, a gyerekek számára is ideális program lehet. Jegyvásárláskor a néni azonban figyelmeztet: "az árvíz miatt egy kicsit több most a szúnyog..." A nagy júniusi árvíz másik káros mellékhatása, hogy a vonatok csak Malomtelelőig közlekednek, kizárólag dízel vontatással. Mivel a kisvasút szinte végig az ártéren vezet, az áradás egyáltalán nem kímélte, a sínek is teljesen víz alá kerültek. A fűtőház területén álló zúzottköves teherkocsik tanúsága szerint folyik az átázott és elmosott alépítmény megerősítése, de a helyi vasutasok szerint a gőzös idén valószínűleg már nem közlekedik.

A Duna-Dráva Nemzeti Park legnagyobb összefüggő területének számító Gemenc Magyarország legnagyobb, erdővel borított ártere. A nehezen megközelíthető ligeterdők a nagyvadak számára remek búvóhelyet nyújtanak. Világhírűek a gemenci gímszarvasok, de rengeteg itt az őz és a vaddisznó is. Akik a nagy melegben éppen valami árnyékos helyen hűsölnek, de a kalauz néni elmondása szerint az utolsó, késő délutáni vonat idejére már előjönnek. A kisvasút a Gemenc szinte teljes területét feltárja, így a gépjárműforgalmat a minimális szintre korlátozhatják. A vonatok - teljes összhangban a természettel - az egyszerű gyalogos kirándulókon kívül kerékpárokat, a vízitúrázók hajóit, és a legtöbb erdei vasúttal ellentétben az itt kitermelt fát is szállítják.

© Barta Endre

a gőzös idén valószínűleg már nem közlekedik

© Barta Endre

teljes összhangban a természettel

© Barta Endre

visszaértek a madármegfigyelő (egyben szúnyogetető) helyről

A 2007-ben átépített pörbölyi végállomás minden igényt kielégít. A fűtőházból leválasztott épületrészben egy kiállítóhelyiség és egy büfé kapott helyet. Szombat lévén a kisvasúton nagy a forgalom, a fél kettes vonat utasai már gyülekeznek a fedett, kellemesen árnyékos peronon. Gépi hang mondja be az érkező vonat késését. Mivel a gőzös híján ugyanez a dízel fordul vissza, a fél kettes vonat is egy kicsit később indul. Hamarosan a késés okára is fény derül: a kis C50-es az erdőből három kocsival és rengeteg utassal bukkan elő. Nem gondoljuk, hogy a mozdony nem bírt volna el a három kocsival, inkább csak megvárták, hogy a csoport visszaérjen a madármegfigyelő (egyben szúnyogetető) helyről.

A mozdony a három kocsiból kettőt félreállít, következő útjára már csak egyet visz magával. Indulás után rögtön keresztezzük az árvédelmi töltést, innen már a víz az úr. Az árvíz levonulása után is még sok helyen látni hatalmas pocsolyákat. A kis "állatkert" számára körbekerített terület is vízben áll, kisebb és nagyobb lakóit a vasút másik oldalára költöztették át. A kalauz néni egyben idegenvezető is, az utazást pedig kisebb programokkal színesítik. A vonat először Lassi állomáson, a Lassi-Duna partján áll meg. Régen itt volt a kerületvezető erdész szolgálati lakása, aki egész évben itt lakott a családjával. Sokszor csak a kisvasút volt az egyetlen összeköttetése a külvilággal. Ma a Lassi-menti halászati bemutatóhely található itt és egy pihenőpark erdei játszótérrel, nagy esőbeállóval, és kiépített tűzrakó hellyel. A rövid pihenő idején a mozdony átáll a vonat másik végére. Nem, még nem visszafelé indul, de mivel a malomtelelői végállomás igazából csak egy megállóhely, a mozdony a kocsit addig majd tolni fogja.

Utazásunk Malomtelelőn éri el igazi célját. A végállomástól tanösvény vezet egy madármegfigyelő toronyhoz, ahol a vízi madarak azonosítását egy színes tábla segíti. Az utasok közül szinte mindenki felmegy a kilátóba, köztük egy külföldi apuka is, aki egy hatalmas objektívet cipel. Valószínűleg madarakat akar vele "lőni", a szúnyogok ellen azonban nem bizonyul hatásos fegyvernek. Szemmel láthatólag nem érzi jól magát a tápláléklánc legalján, pedig akár büszke is lehetne rá. A gemenci madárvilág nem lenne ilyen gazdag a békák és persze a szúnyogok nélkül. És néha jól jönnek a turisták is...

© Barta Endre

az egyszerű kirándulókon kívül a vízitúrázók hajóit is szállítják

© Barta Endre

a kerületvezető erdész szolgálati lakása, egész évben itt lakott a családjával

© Barta Endre

egy pihenőpark erdei játszótérrel, nagy esőbeállóval

© Barta Endre

ahová a vízimalmokat tolták telelni (tényleg)

Témakör: