Anyagok vasútépítéshez

Almásfüzítő - Esztergom, 2014. augusztus 8. -- Továbbra is viszonylag erős a teherforgalom a Duna partján, amely részben a környéken zajló vasútépítési munkáknak is köszönhető. A Budapest - Pilisvörösvár szakasz építésére anyagokat hoztak, a váci vasútállomás építésére anyagokat vittek rajta. Közben persze a helyi ipar is termel, és ők is szállítanak vasúton.

Az Almásfüzitő - Esztergom vasútvonalon csak 2013 júniusa óta engedélyezték újra a hattengelyes mozdonyok közlekedését. Azóta általában Szergejek jártak be, Tokodra szenet hoztak, Esztergomból pedig a Suzuki autószállító vonatait húzták. Az elmúlt napokban viszont a Nohaboké volt a főszerep. Csütörtök délelőtt M61 019 érkezett gépmenetben Budapestről Piliscsabára, ahonnan néhány órás rakodás után hosszúsíneket szállított át Pilisvörösvárra. A második Nohabos tehervonat a Zoltek Zrt. tartályvonata volt, amely korábban alapanyagokat hozott. Az üres kocsikat a NOHAB-GM Alapítvány Tízeskéje vitte vissza Nyergesújfaluból Győr-Rendezőbe.

© Balázs Zsolt

hosszúsíneket szállított át Pilisvörösvárra

© Faragó Ferenc

tartálykocsikat vittek Nyergesújfaluból Győr-Rendezőbe

Az Alapítvány Tízeskéje és a MÁV "nehéz tolatója" után egy védett műszaki emlék is dolgozott a vonalon. A Csillagos Egyes, vagyis a tiltott önkényuralmi jelképet alkotmánybírósági támogatással viselő M61 001 pénteken kora délután érkezett Vácról Lábatlanba. A Lábatlani Vasbetonipari Zrt. által gyártott vasbeton aljakat a váci vasútállomás átépítéséhez szállították.

Az Angyalföld - Pilisvörösvár szakasz lezárása miatt a tehervonat Almásfüzítő - Ferencváros útvonalon, nem kis kerülővel érte el Vácot. Vihették volna a betonaljakat közúton is, de akkor a tizennégy vasúti kocsi helyett 25-30 kamionra lett volna szükség, amit a 10-es főúton megéreztek volna. A kamionok más útvonalon az esztergomi híd 3,5 tonnás, és a komáromi híd 20 tonnás korlátozása miatt nem mehetnek. Ezért is régóta téma egy kamionszállító komp létesítése a Dunán, de talán előbb befejezik a Budapest - Esztergom vasútvonal építését.

© Balázs Zsolt

a tiltott önkényuralmi jelképet alkotmánybírósági támogatással viselő M61 001

© Garamvölgyi Ádám

a vasbeton aljakat a váci vasútállomás átépítéséhez szállították

© Garamvölgyi Ádám

talán előbb befejezik a Budapest - Esztergom vasútvonal építését