Az utolsó gyarmati Dácsia

Acsa, 2011. május 16. -- A mai, kissé borongós napon kicserélték az eddig Balassagyarmaton dolgozó 1081-es Dácsiát a Hatvanban feleslegessé váló 1159-esre. A váltás oka az 1159-es jobb műszaki állapota, amely hosszabb ideig üzemeltethető nagyjavítás nélkül, mint a kopottas, kevésbé megbízható 1081-es. A hatvani mozdony nem sokkal 8 óra után indult el régi otthonából, és 10 óra után pár perccel megérkezett az egykori nógrádi megyeszékhelyre.

Visszafelé a menet nem sokkal dél után indult, 3 óra körül már meg is érkezett a Zagyva parti város fűtőházához. Itt már több leállított Dácsia szomorkodik, a korábban rendszerint kisterenyei tartalék 1137-es és az egykor szintén Balassagyarmaton szolgáló 1149-es. A Trakció kihasználta a csere miatt adódó lehetőséget, és az 1081-es lehúzta nagytestvérét is, a már régóta dögrováson lévő 2032-es Pielstick motoros M47-est.

© Csikós Csaba

jobb műszaki állapota, amely hosszabb ideig üzemeltethető nagyjavítás nélkül

© Csikós Csaba

a Trakció kihasználta a csere miatt adódó lehetőséget

Balassagyarmaton így mindössze egyetlen mozdony maradt: a 1159-es "luxus-körülmények" között lakhat a tágas négyállású fűtőházban. A Dácsiának továbbra is az állomáson lesz feladata, hétköznap kora délutánonként lehet megtekinteni a régi motoros röfögő román csodát üzem közben, amint Bzx mellékkocsikkal tolat. Mától a 1159-nek a hatvani pályafutása véget ér, de a Dácsia-rajongók örülhetnek, hiszen megmenekült a leállítástól, és tovább koptathatja a síneket. Ezzel ellentétben az 1081-esre már a rég esedékes nyugdíjazás vár, így elég valószínű, hogy ez volt az utolsó útja, amit saját erejéből tett meg.

A környéken sem állt le az élet, Nógrádkövesd vasútállomás felvételi épületének és környékének külső és belső felújításával múlt hónapban végeztek. Az épület az eddigi zöld helyett a szokványos HÉV-es sárga színt kapta meg, ezen felül új táblák kerültek a falakra, részben megújult világítás, felújított kerékpártároló és rendezett környék fogadja a vasutat választókat. Reméljük, nem ez lesz az első és utolsó errefelé, és idővel a többi állomás is megszépülhet.

© Csikós Csaba

rendezett környék fogadja a vasutat választókat