Előz a szerb Usgyi

Röszke, 2013. június 27. -- Szeged és Szabadka, a két közeli nagyváros között napi három alkalommal, röszkei vagy horgosi átszállással lehet vonatozni. Néhány éve még felváltva jártak a MÁV és a szerb vasút járművei a teljes útvonalon, sőt, a menetrendben még egy közvetlen Kiskunhalas - Szabadka - Szeged járat is szerepelt. Magyar oldalról Bz motorkocsik, szerb oldalról klasszikus Sinobuszok ingáztak. A két vasút között hatalmas volt a kontraszt, akkor még a mieink javára.

© Csoma Bence László

egy mai kép - a kontraszt továbbra is megmaradt

A röfögő hangú és igen büdös szerb motorkocsik nem kapták meg az NKH típusengedélyét, ezzel gyakorlatilag ki lettek tiltva az országból, és a közvetlen vonatok is megszűntek. Persze nem kizárt, hogy inkább a csempészetet akarták visszaszorítani. A Sinobuszok ugyanis vérprofi csempészjárgányok voltak, levehető belső burkolatokkal, cigarettaszállító rejtekhelyekkel. A csempészek Horgosig nyugodtan pakolásztak, az utasok a hallgatásért egész karton cigiket kaptak. Horgoson már csak a csempészek voltak a vonaton, a vámellenzőrzést dudorászva végigülték, majd újabb lázas pakolás kezdődött, hogy Szegedre érve semmit se hagyjanak a titkos rekeszekben. 

Az átszállásos közlekedéssel a csempészeket kiszorították, de amúgy sem lett volna sok esélyük, hiszen az új orosz motorvonatok utasterét kamerák pásztázzák. Igen, ezeket is a mityiscsi Metrovagonmas gyártotta, de első ránézésre egy kicsit jobban sikerültek, mint a MÁV Usgyijai. Érkezésüket a szerb vasutasok megváltásként várták, hosszú idő óta ez a legkomolyabb járműbeszerzés a szerbiai mellékvonalakra. Tegyük hozzá, régóta rájuk is fért már, a régi járművek darabszáma és műszaki állapota sokszor a szegényes menetrend betartását sem tette lehetővé.

Szabadka környékén biztos megtelik az Usgyi, de Horgosra vagy Röszkére érve már egy Bz-méretű jármű is elegendő. Ma is mindenféle ember utazott, idős és fiatal, kiránduló és bevásárló egyaránt. Talán egyedül csempészekkel nem találkoztunk...

© Csoma Bence László

első ránézésre egy kicsit jobban sikerültek, mint a MÁV Usgyijai

© Dávid István

Röszkére érve már egy Bz-méretű jármű is elegendő

© Csoma Bence László

egyedül csempészekkel nem találkoztunk...