Gabona a tengeren túlra

Tamási, 2009. május 21. -- A kedvező adottságokkal rendelkező magyar mezőgazdaság a világpiacon is versenyképes. A Földművelésügyi Minisztérium múlt heti tájékoztatása szerint a válság ellenére a magyar mezőgazdasági termékek exportja az előző év azonos időszakához képest 6%-kal emelkedett. Nagyobb távolságra való szállításuk vasúton a legkedvezőbb, és mivel a szállítandó mennyiség nagy, a vasúttársaságok olyan helyekre is elmennek érte, ahol egyébként ritkán jár tehervonat.

Tamási, a Tolna megyei kisváros a vasúti forgalom megszüntetése után is sokáig szerepelt a vasúti térképeken, de az unikumnak számító vonatpótló autóbusz 2007. márciusában megszűnt. Az állomás felvételi épülete jó állapotban fennmaradt, jelenleg autóbusz-állomásként használják. A hosszabb, Dombóvár – Tamási – Enying vonalszakasz teljesen járhatatlan, de a Budapest – Pécs fővonalra Keszőhidegkút-Gyönk állomásnál csatlakozó szárnyvonal jelenleg is működik. A pálya látszólag jó állapotú, hosszabb szakaszai betonaljakkal épültek át, a nehezebb vonatok is 40 km/órás sebességgel járhatják.

Idén harmadik alkalommal közlekedett irányvonat a tamási vonalon. A vonatot a Magyar Magánvasút (MMV) Zrt. rendelte meg, gyékényesi kilépéssel Horvátország felé közlekedett, ahol a gabonát valószínűleg hajóra rakják. A húsz üres kocsit a Szergej vasárnap este 9 körül hozta ki Tamásiba, ahol beállította a 4. és az 5. vágányra. A kocsikat szerdáig megrakták, a mozdony délelőtt 9 körül érkezett gépmenetben Dombóvár felől. További vonatok esetén is ugyanez a kiszolgálási rend várható. Képünk a visszaúton készült, a hosszú, Transcéréales feliratú kocsikból álló tehervonat a Pacsmagi-tavak mellett is elhaladt, mielőtt Keszőhidegkút-Gyönk állomásán elérte a fővonalat. A személyforgalom nélküli szárnyvonal az év többi napján sem teljesen üres. A gabonás kocsikon kívül most is állt az állomáson két Eas típusú teherkocsi, amelyek az éjszaka közlekedő csomóponti kiszolgáló menettel érkeztek. Ezeket a vonatokat a helyzettől függően egy dombóvári Bobó vagy Púpos továbbítja.

© Garamvölgyi Ádám

Gépmenetben megy a Szergej a rakott kocsikért Tamásiba

© Garamvölgyi Ádám

A tehervonat elhalad a Pacsmagi tavak mellett