Indul a tavaszi hadjárat

Táborfalva, 2010. április 2. -- A Kecskemét - Lajosmizse vonalszakasz 2009. végén eltűnt a menetrendkönyvből, az élet azonban nem szűnt meg teljesen. A Lajosmizsén megrakott fás kocsikért Kecskemét felől rendszeresen érkezik a tolatós tehervonat, amely ma nagyon szokatlan összeállításban közlekedett. Farakodáshoz ma csak egyetlen teherkocsit hoztak, volt azonban a vonatban négy Bhv típusú személykocsi - egyelőre szintén üresen. A vonatot továbbító M44 523-as dízel a teherkocsit Lajosmizsén hagyta, a személykocsikkal Táborfalva felé indult tovább.

© Garamvölgyi Ádám 

a tolatós tehervonat, ma nagyon szokatlan összeállításban

A Bobó Táborfalván körbejárt, majd az iparvágányt lezáró vágányzáró sorompó kinyitása után a kocsikat tolva indult az "ojjektum" felé. A két kilométer hosszú iparvágány a Magyar Honvédség táborfalvai kiképzőbázisához vezet, amely egyébként üzemanyag- és harcanyagellátó raktárbázisként is fontos szerepet játszik. A két - összesen 276 hektáros - területen 41+14 raktárépület áll. Sok más egyéb mellett itt őrzik a magyar honvédség lőszerkészletének legnagyobb részét, így például több százmillió Kalasnyikov-lőszert is.

Az elmúlt hét végén hajdúhadházi katonák érkeztek Táborfalvára, a mai vonattal ők tértek haza hajdúsági bázisukra. A katonák a kényelmes személykocsikban utazhattak, teherautóik számára a szerelvény végére pőrekocsikat kapcsoltak. A szokatlan vegyesvonat Lajosmizsén érte el teljes hosszúságát, ahol az egyetlen fával rakott kocsit is a vonatba sorozták.

© Garamvölgyi Ádám

a Magyar Honvédség táborfalvai kiképzőbázisához vezet

 © Garamvölgyi Ádám

a katonák a kényelmes személykocsikban, teherautóik számára pőrekocsik

 © Garamvölgyi Ádám

a szokatlan vegyesvonat Lajosmizsén érte el teljes hosszúságát