Isztria ékköve, Szokolya

Szokolya, 2012. augusztus 27. -- Angol filmesek egy horvát történetet dolgoznak fel, a vasúti jeleneteket hazánk egyik legvadregényesebb környzetben lévő állomásán, Szokolyán forgatták. A Börzsöny erdeivel szegélyezett állomást az adriai hangulat érdekében kissé átszabták - a korábban elbontott áruraktár helyére fából újat emeltek, a felvételi épület állomási névtábláját díszes betűkkel írt "Savudrija" feliratra cserélték.

© Balázs Zsolt

az adriai hangulat érdekében kissé átszabták

Szokolya állomás igen messze esik a névadó településtől, utas így alig akad. Az állomásnak inkább csak forgalmi szerepe van, rugós váltóin itt térnek ki egymás elől a viszonylag sűrű hivatás- és kirándulóforgalmat bonyolító Vác - Diósjenő szakasz Bz-motorvonatai. A farakodás már legalább tíz éve megszűnt, így ritka alkalom, ahogy az erdő közepén lévő állomás megtelik élettel.

A 324-es gőzösből és két korhű személykocsiból álló különvonat múlt éjjel érkezett a forgatás helyszínére. A gőzös a  rendezői instrukcióknak megfelelően  egész nap a szokolyai állomáson dolgozott, tolatgatott, füstöt eresztett, közben az első vágány végén vízzel töltötték. A visszaútját is éjszakára tervezték, de korábban végezhettek, így a Bézé-motorvonatok 16 órai keresztje után már el is indulhattak a Magyar Vasúttörténeti Parkba. Igazi unikum volt a mozdonyos vonat közlekedése a börzsönyi vicinálison, főleg így, hogy egy gőzös volt a főszereplő.

© Balázs Zsolt

a visszaútját is éjszakára tervezték, de korábban végezhettek

Témakör: