Korszakváltás helyett

Nagykereki, 2010. december 29. -- Korábban soha nem látott motorvonat járt ma a nagykereki vonalon. Az utasok az alacsony padlószint, a korszerű belső tér vagy a nagy ablakok láttán egyaránt meglepetten kérdezhették: "Ez a vonat megy Debrecenbe?"

© Diós Tamás

Hihetetlen: "Ez a vonat megy Debrecenbe?"

Hosszú évtizedek óta nem érkezett új jármű Kelet-Magyarországra, azokat a MÁV inkább a hegyeshalmi vonalon vagy Budapest környkén állította üzembe. Sokat elmond az a körülmény, hogy az egykor a teljes országot bejáró motorvonatok, az MDmot sorozatjelű Piroskák is innen mennek majd nyugdíjba. Az utolsó szentesi és pécsi egységeket Debrecenben vonták össze, ahol aztán addig mennek, amíg bírják. Vagyis amíg az utolsó fővizsgájuk le nem jár.

Meglepetésként hatott, amikor 2010 tavaszán két Desiro motorkocsit hoztak Debrecenbe. Persze nyilvánvaló volt, hogy csak választási szemfényvesztésről van szó, páran mégis a Piroskák utódait látták bennük. A Dezsőkéket általában az Eger - Debrecen - Fehérgyarmat vonalra osztották be, de ezen a különleges napon Nagykerekibe, a Piroskák klasszikus felségterületére is eljutottak. A Desiro nagykereki megjelenését nem fogadta a sajtó össztüze, de nem is ez volt a cél. Helyettesíteni jött, mivel az egyébként itt dolgozó Piroska, MDmot 3003 vasútbarátokat vitt a Karcag - Tiszafüred vasútvonalon.

 © Diós Tamás

a Piroskák is innen mennek majd nyugdíjba

© Diós Tamás

csak választási szemfényvesztés, páran mégis a Piroskák utódait látták bennük

© Diós Tamás

korszakváltás helyett