Lehel Púpja visszatért

Jászberény, 2013. augusztus 27. -- Fokozatosan csökkent a hatvani Púposok száma és feladata az elmúlt évek során. A népszerű mozdonyokat néhány - zömmel nógrádi - alkalmi munkán kívül rendszerint Hatvan-Rendezőben vagy a jászberényi kiszolgáló tehervonat élén lehetett látni. A Púpos és Jászberény annyira együvé váltak, hogy a tolatós tehervonat mozdonya külön nevet is kapott.

Ez lett a Lehel Púpja, amely egyszerre utal az egykori Lehel (ma Electrolux) hűtőgépgyárra és Lehel vezér mondabeli kürtjére, amivel jól odavágott a német-római császárnak. Régóta mondogatják már a hagyományos, Jendrassik-motoros Púposok leállítását, ezért számított meglepetésnek, hogy a kis híján selejtezett 201-es Púpost feltámasztották. Lehel Púpjának szerepét a mai nap újra egy Púpos játszotta, a 201-es első útja Jászberénybe vezetett.

© Kaszab Máté

régóta mondogatják a hagyományos, Jendrassik-motoros Púposok leállítását

© Kaszab Máté

a kis híján selejtezett 201-es

A 201-es Púposnak nem ez a mostani az első újjászületése. A mozdony 2005-ben a szombathelyi fűtőháznál azon a vágányon állt, ahonnan inkább csak a bontó felé indulnak. Ennek ellenére 2006-ban már Hatvanban, frissen felújítva rendezgette a teherkocsikat, és 2007 februárjában még egy vasútbarát-különvonatot is húzott a recski vonalon. A végzet a fődinamóban keletkezett tűz formájában érte 2010-ben, azóta csak alkatrészbányának használták, és nagy sebességgel "száguldott" a selejtezés felé.

Nem sokan bíztak benne, hogy a 201-es még egyszer menni fog, de úgy látszik, hogy a Púposokra még 2013-ban is szükség van. A 201-es megkapta a Záhonyban leállított 115-ös fődinamóját, a frissen festett mozdony augusztus közepén gördült ki a hatvani fűtőház kapuján. Különös ismertetőjegye, hogy az ütközői a hosszú orra felől téglalap, rövid orra felől kör alakúak. A sikeres futópróba után az első útja a régi sikereinek helyszínére, Jászberénybe vezetett. Mintha a tolatószemélyzet is örült volna neki, mosolyogva fogadták a rég nem látott ismerőst. Jászberényben másfél órás kocsirendezés után következett az Electrolux iparvágány kiszolgálása, majd további elegyrendezés után összeállította vonatát, amellyel később Hatvan felé távozott. A felújított Púpos minden indulása előtt a tőle megszokott apró füstpamacsokat eregette.

© Kaszab Máté

a Púposokra még 2013-ban is szükség van

© Kaszab Máté

mosolyogva fogadták a rég nem látott ismerőst

Témakör: