Rönkfa Zalából

Lenti, 2012. június 14. -- Zalaegerszeg és Lenti között rendszerint heti két alkalommal, kedden és csütörtökön jár a tolatós tehervonat. A jó állapotú mellékvonalon akár Szergej is közlekedhetne, de erre csak hosszabb vonatok esetében van szükség, a szokásos 8-10 kocsis vonatokkal a Zalaegerszegen "őshonos" Dácsiák is könnyedén elboldogulnak.

A tehervonat kora délelőtt indul Zalaegerszegről, és lefelé menet beállítja az üres kocsikat a rakodáshoz. Bak és Gutorfölde állomásokon ma már ritkábban rakodnak, előbbin magán erdőtulajdonosok, utóbbin a gyümölcsfeldolgozó venné igénybe a vasút szolgáltatásait. A Zalaerdő Zrt. Lenti erdészete azonban "ontja" a fát, életben tartva a kellemes környezetben vezető mellékvonal teherforgalmát.

© Barta Endre

Tolatás az erdészeti telepen - három rakott kocsit hoznak ki az állomásra

A hatalmas zalai erdőségeket behálózó erdészeti kisvasút két helyen, Lenti és Csömödér állomásokon csatlakozik a nagyvasúthoz. A vonal teherforgalmának nagy részét az itt feladott rönkfa adja. A mozdony a mai nap gépmenetben érkezett, üres kocsit sehová sem hozott, csak a rakott kocsikat vitte el. Ma a Lenti állomásról kiágazó iparvágányon három kocsi fát adtak fel, egy-egy kocsit Sopronba, Szentgotthárdra és Mohácsra. A határállomásokra tartó árut minden bizonnyal egy külföldi megredelő várja, a mohácsi vevő pedig valószínűleg a helyi bútorgyár. Lentiből egy negyedik, vashulladékkal rakott kocsit is útnak indítottak szintén Szentgotthárd felé. Lenti után Csömödéren is tolattak, itt a közforgalmú rakodó mellől vettek fel két kocsi fát, amely Őrihódos felé hagyja el az országot. Itt állt össze a mai, hat Eas kocsiból álló tehervonat, amely aztán a délelőtti személyvonati "üzemszünetben" megállás nélkül haladt egészen Zalaegerszegig.

 © Barta Endre

Az egyelőre négykocsis vonat Iklódbördöce mellett halad

© Barta Endre

Csömödéren a vonat további két kocsival hosszabbodik

© Barta Endre

Bárányfelhők, gyümölcsfák és a szelíd zalai táj