Segítség a Mátravasútnak

Lajosháza, 2010. július 13. -- A Mátravasút lajosházi vonalának szalajkaházi meghosszabbítása alig készült el, máris le kellett zárni a forgalom elől. A tavaly októberben átadott új, három kilométeres szakaszt a májusi rendkívüli esőzések megrongálták, ezért a május elsején elindult hétvégi kiránduló járatok továbbra is csak Lajosházáig közlekednek.

A bajok legfőbb forrása egy csőáteresz volt, amely nem tudta átvezetni a sok esőtől megduzzadt patak vizét, így gyakorlatilag gátként működött. A patak kiöntött vize a vasúti pálya túloldalán talált utat magának, egy olyan árokban, amelyet csak a hegyoldalból lefolyó esővízre méreteztek. Ennek a víznek a hegyoldalból több helyen lecsúszott föld útját állta, így az a pályát keresztirányban kimosva folyt le a patakba, míg máshol hosszirányú kimosódások keletkeztek. Itt a zúgó víz a vasúti vágány megtámasztását szolgáló zúzottkövet oldalra sodorta, de az ideiglenes lajosházi végállomás közelében egy olyan átereszt is találunk, amelyet az áradat teljesen eltömített zúzottkővel. Az egyik legfontosabb feladat volt ennek az áteresznek a kitisztítása.

 © Barta Endre

A leomlott hegyoldal eltorlaszolta a vízelvezető árkot, a lezúduló víz alámosta a vágányt - közmunkások, vasútbarátok és NIF-esek dolgoznak

 © Barta Endre

Hosszirányú kimosódás, a pálya mindkét oldalán zúdult le a víz

A csapadékos időjárás elmúltával, június közepén megkezdődött a helyreállítás. Nehezíti a munkát, hogy a megrongált szakaszt közúton nem lehet megközelíteni, vasúton sem végig, ezért egyelőre csak kézzel lehet dolgozni. A kisvasutat üzemeltető Egererdő Zrt. saját emberei mellett közmunkásokat is alkalmaz, de a kezdetleges munkakörülmények miatt csak lassan lehet haladni. Minden segítség jól jön, ezért nagyon örültek a vasútbarátok felajánlásának, akik a könnyednek egyáltalán nem mondható munkát ellenszolgáltatás nélkül vállalták. A vasútbarátok mellett a közlekedési nagyprojekteket megvalósító Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. munkatársai is megjelentek, akik szokásos szerepükből kilépve lapátolással, csákányozással és talicskázással dolgoztak a magyar vasútért.

Gyöngyösről munkavonat indult Lajosházára, amely az embereken kívül a szerszámokat is szállította. A mozdony a zárt személykocsit Lajosházán hagyta, a nyitott kocsival viszont besegített a munkahelyek közötti anyagmozgatásban. A közmunkások a pályára csúszott földet bontották csákányokkal és ásókkal, a vasútbarátok és a NIF-esek az átereszt tisztították és az elsodort zúzottkövet hordták vissza a pályába. Ezzel a munkával sikerül a pályát ideiglenesen járhatóvá tenni, a hiányzó, nagy mennyiségű anyagot már vasúti kocsival fogják a helyszínre hordani. Az Egererdő Zrt. egyelőre nem tudta megmondani, hogy mikor utazhatnak újra turisták is ezen a gyönyörű vonalszakaszon, mi azonban bizakodunk, hogy az őszi erdő látványát már újra a kisvonatból élvezhetjük.

 © Barta Endre

Áradás után, a patak partján a turistaút is eltűnt...

© Barta Endre

A nap végeztével Gyöngyös felé tart a munkásvonat

Témakör: