Zenélő mozdonyt avattak

Sopron, 2013. július 17. -- Különleges esemény zajlott ma délután a soproni GYSEV pályaudvaron, hiszen egy újabb emlékmozdonyt avattak. Ezúttal Richard Wagner, a világhírű német zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából matricáztak fel egy Taurus mozdonyt. Ezzel a gesztussal tiszteleg a vasúttársaság a zeneszerző előtt, illetve hívja fel az utazók figyelmét a zeneszerző komoly életpályájára. A 470 503 pályaszámú mozdonyt korábban Liszt Ferenc arcképével díszítették, ennek helyére került most Wagner. A kapcsolat nem véletlen, Liszt ugyanis Wagner apósa volt.

© Iváncsics Gergely

Richard Wagner, a német zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából

A mozdony grafikájának alapszínei a fekete és a piros, amelyre arany színnel került rá a stilizált Wagner portré. Szintén arany és fehér betűkkel írták rá a zeneszerző nevét és a 200-as számot. A mozdony két oldalán megjelenő motívum a komponista közismert operáira, A bolygó hollandira, valamint a Lohengrinre utal. Elődjéhez, a Liszt-mozdonyhoz hasonlóan a Wagner-mozdony is zenél az állomásokon és megállóhelyeken. Liszt Ferenc II. Magyar Rapszódiája helyett a szintén közismert dallamokat, a Walkür című operában felcsendülő Walkürök lovaglását játssza.

A feltűnő grafikának és a hangos muzsikaszónak köszönhetően egyből a figyelem középpontjába került a soproni pályaudvaron az új mozdony: két óra után nem sokkal járt be a vendégekkel, a sajtó képviselőivel és az érdeklődőkkel zsúfolásig megtelt első vágány peronja mellé. Ezután következett a mozdony felavatása, a nemzeti színű szalag átvágása. Ezt a GYSEV részéről Dávid Ilona elnök, Kövesdi Szilárd vezérigazgató, illetve a város részéről Abdai Géza alpolgármester végezte el. Jelen voltak továbbá a a soproni Loc&More Kft. képviselői, akik mozdony grafikájának megálmodói, kivitelezői és költségviselői voltak. A grafika elkészítése Tranta Péter, soproni grafikus keze munkáját dicséri.

© Iváncsics Gergely

feltűnő grafika és hangos muzsikaszó

© Iváncsics Gergely

következett a mozdony felavatása, a nemzeti színű szalag átvágása

© Iváncsics Gergely

a Wagner-mozdony első útja a Kékfrankos IC-vel Budapest felé

Témakör: